SUPERHELDEN

Wie houdt er niet van om een film te kijken? We kijken misschien graag naar films met een held, meerdere helden of zelfs superhelden. Maar waar komt die liefde vandaan?
Ja, en hoe zit het met superhelden, zoals superman, supergirl en superwomen. Nee, daar gaat het niet expliciet over. Het is een serieuze vraag: waar komt onze liefde voor het kijken naar superheldenfilms vandaan? Het is niet zomaar een vraag. Ik vraag me al een hele tijd af waarom ik er zo dol op ben. En tijdens dat onderzoek kwam ik erachter dat een aantal dingen die we in films meemaken synoniem zijn met wat we zelf meemaken of niet meemaken in ons eigen leven. Ja of nee, want het kan ook voor het tegenovergestelde staan. Door naar zo’n film te kijken, kunnen we heldhaftigheid ervaren.
Voel je je sterker als je zo’n film kijkt of net hebt gezien? Identificeerde je je met de hoofdpersoon?

Ik weet dat ieder mens worstelt met grenzen. Films over diefstal, moord en zelfs oorlog doen iets met onze grenzen. Over het algemeen wordt gezegd dat ze ons leren of herinneren aan normen. Ik denk eerder dat we door het kijken naar deze films ontspannen en tegelijkertijd een alertheid ervaren die ons tegelijkertijd inspanning en ontspanning geeft. Tijdens onze slaap weten we dat onze spieren spannen als we rennen of vechten of mentale spanning ervaren in onze dromen. Als we blijven kijken naar degenen die met ons naar de film kijken, zien we dezelfde inspanning en ontspanning.
Veranderen we door films te kijken? Ja, ik denk van wel. Ik denk dat films heel goed kunnen worden gebruikt om mensen op te leiden en dat we zelfs door hen worden getraind. Mogelijk, maar dat moet heel goed uitgelegd worden, kunnen we gezond worden of blijven door films te kijken.
Kortom, ik wil zeggen dat we een film of een verhaal beleven. En dat door de ervaring ons leven een stukje rijker is geworden. Ervan uitgaande dat je de juiste films kiest. Namelijk de films die je wat meer rijkdom laten ervaren. Anders werkt het natuurlijk niet. En het verhaal dat we beleven maakt een parallel met het leven dat we buiten beleven.

Mijn aandacht ging uit naar superhelden. Waarom kijk ik naar die films? En wat hebben ze te maken met mijn leven buiten de film? Ik denk dat ik maar 1 antwoord heb op al die vragen: ik denk dat er een held in mij schuilt die geboren of ontdekt wil worden. Tegelijkertijd denk ik dat ik “samen sterk” zou willen, zelfs heel graag. En om bij de helden te blijven, word ik ook super alert van dit soort filmpjes. Zo erg zelfs dat ik in mijn slaap of daarvoor alleen superhelden zie en van de ene gebeurtenis in mijn leven buiten de film naar de volgende schiet.

Ik denk ook na over hoe we nog gezonder kunnen worden door films te kijken.
Misschien word ik ooit een superheld. Als ik maar niet stiekem alleen maar acteur ben geworden, want dan mag je in de toekomst met dezelfde wensen naar mij kijken…

Scroll naar boven