Wie kijkt er niet graag naar een film? Mogelijk kijken we graag naar films met een held, meerdere helden of zelfs superhelden. Maar waar komt die voorliefde vandaan?
Ja, en wat denken we van superhelden, als superman, supergirl en superwomen. Nee, daar gaat het niet expliciet over. Het is een serieuze vraag: Waar komt onze voorliefde voor het kijken naar films met superhelden vandaan? Het is niet zomaar een vraag. Ik ben er al langere tijd mee bezig mezelf af te vragen waarom ik ervan houdt. En tijdens dat onderzoek kwam ik erachter dat een aantal zaken die we in films beleven synoniem zijn met wat we zelf wel of niet in ons eigen leven beleven. Wel of niet, omdat het ook voor het tegengestelde kan staan. Door naar zo een film te kijken, kunnen we heldenmoed ervaren.
Voelt u zich sterker als u naar zo een film kijkt of net gekeken heeft? Heeft u zich vereenzelvigd met de hoofdrolspeler?

Ik weet dat elk mens worstelt met grenzen. Films over diefstal, moord en zelfs oorlog, doet iets met onze grenzen. Over het algemeen wordt gezegd dat ze ons normen bijbrengen of in herinnering brengen. Ik denk eerder dat we door deze films te zien ontspannen en tegelijkertijd een alertheid meemaken, die ons tegelijkertijd inspanning en ontspanning geeft. Tijdens onze slaap weten we dat onze spieren zich aanspannen als we in onze droom hard lopen of vechten of geestelijke spanning meemaken. Als we degenen die met ons naar de film kijken onderzoekend blijven aankijken, zien we dezelfde inspanning en ontspanning.
Veranderen we door het kijken van films? Ja, dat denk ik wel. Ik denk dat films heel goed voor het opvoeden van mensen gebruikt kan worden en dat we er zelfs door getraind worden. Mogelijk, maar dat dient heel goed te worden toegelicht, kunnen we door het kijken van films gezond worden of gezond blijven.
In het kort wil ik zeggen dat we een film of een verhaal beleven. En dat door de beleving ons leven een beetje rijker is geworden. Er wel van uitgaande dat u de juiste films kiest. Namelijk de films die u iets meer rijkdom laat ervaren. Anders werkt het natuurlijk niet. En het verhaal dat we beleven, maakt een parallel met het leven dat we buiten beleven.

Mijn aandacht ging uit naar superhelden. Waarom kijk ik die films? En wat hebben ze te maken met mijn leven buiten de film? Ik denk dat ik op al die vragen maar 1 antwoord heb: Ik denk dat er een held in mij schuilt die geboren of ontdekt wil worden. Tegelijkertijd denk ik dat ik graag, zelfs heel graag “samen sterk” zou willen meemaken. En om bij de helden te blijven, maken dit soort films me ook super alert. Zo erg dat ik in mijn slaap of vooraf, alleen nog maar superhelden zie en van het ene event in mijn leven buiten de film naar het andere event schiet.

Ook denk ik na over hoe we door het kijken van films nog gezonder kunnen worden.
Misschien word ik ooit een superheld. Als ik dan maar niet stiekem alleen een acteur ben geworden, want dan kijkt u mogelijk met dezelfde wensen in de toekomst naar mij…