Verandering

Ik vertel nog steeds tijdens mijn lezingen, workshops en sessies, maar ook op deze manier, dat als we tijdens ons aardse leven willen (blijven) kijken, we ons afhankelijk gedrag alleen maar stimuleren en zeker niet in een actieve modus komen om ons leven te verbeteren . verandering. Natuurlijk weten we al dat we ons moeten concentreren op wat we verlangen. Toch hoeven we ons wezen niet uit het oog te verliezen, als we eenmaal hebben ontdekt dat we veel groter zijn dan we lijken te zijn. Dan weten we ook dat we veel meer verantwoordelijkheid hebben. Dan verandert niemand anders onze wereld beter in een mooiere en eerlijkere wereld dan wij…

In het vorige artikel stelde ik de vraag: “Wat gebeurt er als we weten dat we nog maar vijf jaar te leven hebben?” En ik meen nu te kunnen zeggen dat wij de tijd tijdens ons aardse leven veel beter zullen besteden. We gaan doen wat we echt willen doen. Dan wordt het een heel gelukkig leven waarin we niet denken aan gisteren of morgen, of een heel zinvol leven waarin we alles oplossen wat we nog willen of moeten oplossen. En ik denk dat het ook mogelijk is om een combinatie van gelukkig en zinvol leven te realiseren.
Vaak zien we geen mogelijkheden om die combinatie te bereiken, als we al gelukkig of zinvol zijn gaan leven. Alles gaat sneller en sneller. Soms weten we niet eens welke informatie we wel en niet moeten nemen. En wat moeten we er dan mee doen? De dilemma’s zijn groter dan ooit. We zoeken meer naar de vraag wie we zijn. We willen een antwoord. Wij willen geholpen worden. We willen zinvol leven en gelukkig zijn. Vaak voelen we ons in het nauw gedreven en vragen we ons af: ‘Wat moet ik doen?’, ‘Wat doe ik goed?’ en ‘Zal ik niet falen?’ Dit zijn vragen waar we allemaal veel of weinig mee te maken hebben. En hoe houden we beide voeten op de grond?

Voor velen is het dagelijkse leven al moeilijk genoeg. Dan willen we niet eens nadenken. Maar we hebben deze vragen ook als we er niet bewust mee bezig zijn. We zoeken naar verandering en antwoorden. Ik heb het boek ‘Volg je Hart’ geschreven om ons te helpen in alle gevallen af te stemmen op onze essentie. Daarnaast biedt het de oplossing om een antwoord te krijgen. Het gaat om het innemen van een passend perspectief, dat ons antwoorden geeft op al onze vragen, waardoor ons leven gemakkelijker wordt.
Misschien maakt voetbal ons leven ook makkelijker. Hoewel ik eigenlijk nooit over voetbal praat en het niet ‘mijn sport’ is, maakt de volgende vergelijking duidelijk wat ik bedoel. Onze acties zijn zo vaak afhankelijk van anderen. Als we voetballen, reageren we op anderen, zowel op het veld als op de tribune. Hoe vaak staan we op het voetbalveld?
Een voetbalwedstrijd kent drie hoofdposities: op het veld als speler, op het veld als scheidsrechter en op de tribune als toeschouwer. Veel toeschouwers zitten thuis en kijken naar de televisie-uitzending, ik reken ze tot de laatste groep. Hoewel toekijken belangrijk is, is er niets te zien als er niemand op het veld verschijnt of speelt. Om die reden gaat spelen boven alles.
In de inleiding van dit artikel heb ik gezegd dat als we willen blijven kijken, we ons afhankelijk gedrag alleen maar aanmoedigen. Als we dit relateren aan het voetbalspel, is het van het grootste belang om de speler in ons te vinden. Als het om onszelf en ons dagelijks leven gaat, gaat het om actie ondernemen, om durven spelen.
Ik heb net aangegeven dat ‘op het veld als scheidsrechter’ ook een van de belangrijke functies is. Als we gaan spelen, hebben we regels of een kader nodig. Anders doen we gewoon wat. Als het op voetbal aankomt, kunnen we alleen scoren als we regels hebben. Deze regels zijn te vergelijken met ‘natuurwetten’ in ons zogenaamde alledaagse leven. Daardoor ervaren we uitdagingen.

Als ik de scheidsrechter ga vergelijken met ons dagelijks leven, kom ik uit bij onze innerlijke criticus of ons denken. Die criticus zorgt er vaak voor dat we het veld niet meer op durven en uitgedaagd worden om te presteren. Als we ons innerlijk verlamd voelen door de scheidsrechter, dan denken we vaak te veel afkeurend. Dan ervaren we dat we meer afhankelijk zijn van het handelen van een ander. Als dat gebeurt, moeten we weer moed krijgen om het veld op te gaan.
Dat laatste maakt de voetballer letterlijk meermaals mee en wij beleven het figuurlijk als we tijdens ons leven op deze manier worden uitgedaagd. Maar als we erachter komen dat we groter zijn dan wie we altijd dachten dat we waren, kunnen we ineens heel gemakkelijk en tegelijkertijd de positie innemen op de tribune als toeschouwer, op het veld als scheidsrechter en op het veld als speler.

Deze vergelijking zou niet compleet zijn als er geen kip-ei-constructie in zat. De kip-ei constructie heeft te maken met wat eerst komt. Als we een product op de markt willen brengen, hebben we daar ook mee te maken. We zullen onze potentiële kopers bewust moeten maken van de aanwezigheid van het product, want onbekend maakt onbemind. De markt zou zelfs moeten erkennen dat er behoefte is aan een soortgelijk product. Adverteren slaat een brug tussen ons als aanbieder en de potentiële afnemer (de markt) door middel van informatie en communicatie. En terugkomend op de kip-ei constructie, geen ei zonder kip (de leverancier van eieren) en geen kip zonder ei (de potentiële koper). En om te ervaren dat we meer zijn, zullen we ons eerst moeten openstellen voor deze mogelijkheid, of ons presenteren als potentiële koper. Alleen dan kunnen we ervaren dat we groter zijn.
Maar de kip-ei constructie gaat nog verder, want als we dit artikel net lezen en het niet echt laten bezinken, gaan we niet zomaar ervaren dat we groter zijn (als we dat al niet ervaren). Misschien moeten we meer of andere artikelen lezen. Misschien beleven we het ineens op een heel andere manier. Maar dat we moeten spelen om de scheidsrechter in ons te laten spreken en de toeschouwers iets te laten zien, dat staat vast.
Tegenwoordig kennen we zogenaamde tomtoms die ons de weg wijzen. De scheidsrechter en ons diep innerlijk gevoel geven pas signalen (om ons aardse leven completer te maken of om ons doel te bereiken) als we in beweging zijn. Om de drie belangrijke posities tegelijk in te nemen, zullen we steeds weer de uitdaging aan moeten gaan: de uitdaging om voluit te leven en eerst (even) te spelen. Daardoor worden we stilaan een betere speler en ervaren we ons leven als gelukkig en zinvol.

En wat heeft dit allemaal met bovenstaande titel te maken? We leven in een tijd van grote veranderingen. We kunnen wachten en kijken of de uitdaging aangaan. In het laatste geval schilderen we onszelf met elke inademing een nieuwe toekomst. We kunnen beginnen met kleuren. We kunnen ons leven zinvol en kleurrijk maken. Wij zijn degenen die deze verantwoordelijkheid hebben. En als we dat aankunnen, kunnen we ook kiezen voor samenwerking, bijvoorbeeld om samen op te staan en actief op pad te gaan.
In mijn geval heet de toekomst: ‘SEVENTH – The Other Way of Living’. Dat is een manier van samenleven die anders is, waar ethiek voorop staat, waar we zijn opgehouden elkaar te beoordelen omdat we onszelf niet meer beoordelen. Zo ontstaat er een ander soort Atlantis en kan het in Nederland beginnen. Omdat we hier de visie hebben.
‘SEVENTH – The Other Way of Living’ is een woonconcept en bestaat uit een andere manier van leven, samenleven, gezond worden en gezond zijn. Daarnaast steunen we met een steeds groter wordende groep het plan om op niet-commerciële wijze een einde te maken aan honger.
Om dit alles te bereiken, moeten velen samenwerken, het veld durven betreden, hun scheidsrechters verrassen met het beste spel en de toeschouwers uitdagen om voor het einde het veld op te komen, om zelf op een geweldige manier te spelen.
Waar het vorige artikel openlijk eindigde, zou ik iedere lezer willen vragen actief aan zijn eigen toekomst te werken. Bel me. Email mij. Schrijven. Word lid van de steeds groter wordende groep. Actie ondernemen. Verfijn onze wegen. En vooral: stop met oordelen en wees een goede speler, ook al houden we niet van voetbal.

Ik geloof in minder stress en meer wensen laten uitkomen. Daarom bouw ik momenteel wereldwijd tien of meer groene oases, om een veranderde samenleving een plek te geven. Kijk voor meer informatie op www.theotherwayofliving.nl

Scroll naar boven